Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام صداقت با تاکید بر لزوم احیای سیره علوی(ع) در مدیریت مساجد، گفت: اینکه ولادت و شهادت امیرالمومنین علی(ع) در مسجد واقع شده یعنی باید سبک زندگی ما مسجدمحور باشد. چنان که از ریشه تا صدر زندگی امیر(ع) با مسجد پیوند داشته است.

 خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون های مساجد: مسجد به عنوان جایگاه عبادت مسلمانان، از مهم‌ترین نهادهای جامعه‌ اسلامی با کارکردی چندمنظوره به شمار می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با نگاه به سیره علوی می بینیم که حضرت امیر(ع) همه امور مسلمانان، رسیدگی به مشکلات مردم و دستگیری از نیازمندان و قضاوت را از این مکان عبادی پیگیری می کردند. در پیروزی انقلاب اسلامی ایران هم، مردم با الگو برداری از سیره آن حضرت(ع) نقش‌آفرینی بسیاری از این پایگاه انجام دادند. از این رو، به مناسبت فرا رسیدن سالروز شهادت امیرمومنان(ع) و به منظور بررسی جایگاه مسجد در سبک زندگی و سیره علوی، با حجت الاسلام «مجتبی صداقت»، کارشناس مذهبی گفت وگویی انجام دادیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید 

 

مهم ترین منش حضرت امیر(ع) که در زندگانی ایشان نمودی بارزی داشت، چه ویژگی ای است؟

 

مهم ترین نکته ای که در مورد سیره و روش زندگانی علوی می توان به آن اشاره کرد، بحث عدالت امیرالمومنین(ع) است. برخی این عدالت را تنها در قضاوت معنا می کنند، در حالی که عدالت در همه ابعاد زندگی می تواند معنا شود، زیرا که عدالت روح حاکم بر اخلاق است.

مرحوم «ملااحمد نراقی» در کتاب «معراج السعاده» سه مولفه اخلاقی را شامل شجاعت، عفت و حکمت می داند و می فرماید: روح حاکم بر این مولفه ها عدالت است و می بینیم که مولفه عدالت محوری در سیره و منش علوی نمود بارزی داشت.

عدالت به معنای قرار گرفتن هر چیزی در جای خود و در مسیر حق حرکت کردن است و به همین جهت در روایات بسیاری تعبیر «عَلِيٌّ مَعَ الْحَقِّ وَ الْحَقُّ مَعَ عَلِيٍّ» و یا «علی عادلا» در مورد امیرالمومنین علی(ع) به کار رفته است. زیرا حضرت(ع) مصداق بارز و مجسم عدل و عدالت در اخلاق، اعمال و بیانات در جامعه زمان خود بودند.

 

مسجد در یادگیری این عدالت و نهادینه کردن آن در سبک زندگی چه نقشی دارد؟

 

اساس بنای مساجد در عالم تربیت انسان ها، برای تربیت جامعه اسلامی و برنامه ریزی برای ترویج آموزه های دینی بر مبنای عدالت است. در مسجد قرار گرفتن هر چیزی در جای خود را می آموزیم، نماز جماعت، امام مسجد،ماموم نمونه هایی از قرار گرفتن هر کس و هر چیزی در جای خود است.

اعمالی که باید مورد توجه قرار گیرد، یا اعمالی که نباید انجام شود، یعنی حرکت در مسیر حق همه  را در مسجد فرا می گیریم و آشنا می شویم.

 

کارگزاران مساجد موضوع عدالت امیرالمومنین(ع) را چگونه می توانند میان اهالی مسجد و به تبع در جامعه امروز خودمان مورد توجه قرار دهند؟

 

 عدالت امیرالمومنین علی(ع) شاخصه بسیاری مهمی است که اگر بخواهیم این شاخصه را با مساجد ارتباط دهیم، باید بگوییم که امروز اهالی مسجد و کارگزاران خانه های خدا عدالت علوی را باید در مدیریت مسجد به کار گیرند.

به عنوان مثال لازم است، نحوه مدیریت کارگزاران مساجد بر معیار  حق و عدالت باشد، سپردن مسئولیت به افراد بویژه جوان ترها باید بر اساس توانمندی و تخصص افراد باشد، رعایت حق الناس و دیگر موارد... همه نمونه هایی از حرکت در مسیر حق و عدالت است.

بدون شک رعایت این موارد می تواند گامی در رونق مساجد و جذب حداکثری به خانه های خدا برداشته شود. امروز متاسفانه از  پایگاه های اثرگذاری همچون مساجد که در ترویج  و گسترش سیره علوی می توانند نقش ایفا کنند، فاصله گرفته ایم. به نظر می رسد دلیل آنکه نتوانسته ایم در بسیاری از امور آن گونه که باید به عدالت دست یابیم، علتش آن است که مساجد را که می توانند کانونی تبیین و گسترش عدالت محوری باشند، رها کرده ایم و آن گونه  که باید مورد توجه قرار نمی دهیم. اینکه حضرت امیر(ع) در خانه خدا به دنیا می آیند و در خانه خدا شهید شده و عروج می یابند، نشان از حقانیت مسجد دارد و اینکه می تواند، پایگاهی برای عدالت محوری و عدالت خواهی باشد.

 

تولد حضرت امیرالمومنین علی(ع) در مسجد و محل شهادت ایشان هم در همین مکان بوده است، این موضوع چه پیامی برای  شیعیان علوی می تواند داشته باشد؟

 

پیام ولادت و شهادت امیرالمومنین علی(ع) در مسجد به ما مسلمانان این است که باید سبک زندگی ما مسجدمحور باشد. در روایات اسلامی توصیه شده است، هرگز بدون عذر مسجد را رها نکنید و یا تاکید شده است که اگر خواستید نسبت به ایمان کسی به یقین برسید و شهادت به ایمانش دهید، ببینید که اهل رفت و آمد به مسجد است یا نه؟ حضور دائمی در مسجد شاخصه بارز سبک زندگی مومنانه است که زمینه ساز جامعه اسلام محور خواهد شد و  به زندگی انسان ها برکت می دهد و به زندگی اجتماعی و عبادی یک مومن معنا می بخشد.

از طرفی شهادت امیر المومنین(ع) در مسجد پیامش این است که خدا بهترین مخلوقاتش را در مسجد متولد کرده و شهادت اش را هم مسجد قرار می دهد. با نگاه به سیره و سبک حضرت امیر(ع) متوجه می شویم که  تمام زندگانی حضرت امیر(ع) با مسجد پیوند داشته است و این موضوع می تواند الگویی برای مومنین و اهالی مسجد باشد.

 

مهم ترین سبک از زندگی که ائمه جماعات می توانند از سیره علوی اخذ کرده و در مساجد پیاده کنند، چیست؟

 

غیر از عدالت، اخلاق و منش نیکو، مردم‌داری امیرالمومنین(ع) یکی از ویژگی های بارز اخلاقی حضرت(ع) بود. امیر المومنین علی(ع) در حالی که حاکم بوده و استیلاء بر مردم داشتند، در عین خدماتی بسیاری هم به عنوان یک امام برای آنها انجام می دادند، که این ویژگی حضرت(ع) می تواند یک الگو برای ائمه جماعات مساجد باشد.

چراکه امام جماعت، تنها وظیفه اش پیش‌نمازی مسجد نیست، این اصطلاح متاسفانه امروز باب شده و ما هم فکر می کنیم که کارکرد امام جماعت فقط همین است. در حالی که امام جماعت، امام جماعت است و  حق امامت بر مردم را دارد. امیرالمومنین علی(ع) شان امامتشان را خدمت به مردم معرفی کردند.

از این رو، اگر امام جماعت مسجد، خادم مردم باشد و هر کاری را که از دستش برآید، برای مردم انجام دهد، آن موقع است که می توان گفت، امامت خود را به خوبی انجام می دهد.

در روایات اسلامی آمده: «سَیِّدُ القَومِ خادِمُهُم»، «بزرگ قوم، خادم قوم است»، سبک و سیره علوی(ع) هم بر همین مبنا بود. این سبک و روحیه باید امروز میان ائمه جماعات با الگوبرداری از امیرالمومنین(ع) مورد توجه قرار گیرد. آن موقع است که می توانیم شاهد رونق مساجد بیش از پیش باشیم.

 

در حال حاضر رفتار و کردار کارگزاران مساجد چقدر به سبک زندگی امیرالمومنین علی(ع) نزدیک است؟

 

قطعا در این زمینه فاصله است، اما در عین حال نسبت به گذشته بهتر شده است. باید تلاش کنیم، نمونه های بارز و کارگزاران خدوم بیشتر در میان معرفی و شناسانده شوند.

 

 مساجد عصر ما چقدر به کارکردهای مساجد در زمان امیرالمومنین(ع) نزدیک است؟ و اینکه مساجد ما چقدر به شاخصه های مسجد طراز اسلامی نزدیک هستند؟

 

در مقطعی از زمان مساجد ما با مسجد طراز اسلام فاصله پیدا کردند، یعنی با کارکردهایی که در اسلام برای مساجد تعریف شده، فاصله داشتند. اما خوشبختانه امروز بیشتر مساجد به رشد و بالندگی دست یافتند و شاهد اتفاقات بسیار خوب در مساجد هستیم که این احیای کارکردهای مساجد باید در جامعه به مردم و برای الگو برداری دیگر مساجد معرفی شوند.

 به طور مثال امروز شاهدیم که مساجد به مسیر خدمات اجتماعی به مردم برگشته اند و فراهم شدن مسیر خدمت رسانی به مردم در بحران و حوادث و آسیب هایی که با آن روبرو بودیم، جای شکر است.

اما در عین حال بسیاری از مساجد با کارکردهای مسجد طراز اسلامی همچنان فاصله دارند که با الگوبرداری از نمونه های موفق و فراهم کردن زمینه رونق و گسترش فعالیت های آنها می توان مساجد را به جایگاه مطلوب در جامعه اسلامی رساند.

 

پایان پیام/40

منبع: شبستان

کلیدواژه: شب قدر ماه رمضان مراسم شب قدر مجلس احیای شب قدر نماز جمعه خبرگزاری شبستان اردبیل فتح خرمشهر اصفهان سبک زندگی علوی امیرالمومنین ع مسجد طراز اسلامی مسجد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۹۹۸۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیر جدیدی بازیگر فیلم فرانسوی شد

امیر جدیدی در فیلم بیوگرافی «منصور» در نقش منصور بهرامی تنیسور مشهور ایرانی ایفای نقش می‌کند.

به گزارش ایسنا، کمپانی فرانس تی‌وی حق پخش جهانی فیلم بیوگرافی «منصور» به کارگردانی «رومالد بولانژه» را در اختیار گرفته که روایتی از زندگی منصور بهرامی تنیسور مشهور از ایرانی و مهاجرت او به فرانسه، دست و پنجه نرم کردن با فقر و سپس به شهرت رسیدن در فضای بین المللی است.

امیر جدیدی بازیگر ایرانی که بیشتر برای بازی در فیلم «قهرمان» برنده جایزه بزرگ کن ۲۰۲۱ به کارگردانی اصغر فرهادی در سطح بین المللی شناخته می‌شود، نقش منصور بهرامی را بازی خواهد کرد.

این فیلم محصول مشترک فرانسه و بریتانیاست و «داون مک دانیل» با همکاری «فیلیپ دی لیون» نگارش فیلمنامه این فیلم را بر عهده داشته‌اند.

منصور بهرامی تنیسور ۶۸ ساله متولد ایران، به دلیل سبک بازی سرگرم کننده و داستان زندگی خارق العاده اش، چهره‌ای محبوب در مسابقات بین المللی تنیس است.

او که در دهه ۱۹۵۰ در ایران به دنیا آمد، با استفاده از ماهیتابه به عنوان راکت شروع به یاد گرفتن تنیس کرد و از استخر به عنوان زمین بازی استفاده می‌کرد. او پس از انقلاب به فرانسه رفت و با فقر و بی‌خانمانی رو به رو شد و شبانه در خیابان‌های پاریس پرسه می‌زد و روز‌ها در رختکن استادیوم رولان گاروس می‌خوابید، اما هرگز امید خود را از دست نداد.

این فیلم نشان می‌دهد که چگونه بهرامی از طریق اراده قوی و تیز هوشی، پیچیدگی‌های زندگی را به‌عنوان یک مهاجر غیرقانونی طی می‌کند، در حالی که پیوند‌های پایداری با نماد‌های تنیس که استعداد او را می‌شناختند، ایجاد می‌کند تا رویای دوران کودکی‌اش را برای بازی در رولان گاروس محقق کند.

بهرامی همچنین به نشریه ددلاین گفت: در طول سال‌ها خیلی‌ها به من گفته‌اند که داستان من برای اکران در سینما ساخته شده است، و بسیار مفتخرم که فیلمی بلند از زندگی من ساخته می‌شود و بسیار خوشحالم که رومالد بولانژه کارگردانی فیلم را بر عهده خواهد داشت. او نه تنها یک کارگردان هیجان انگیز است، بلکه مرد دوست داشتنی است. امیر جدیدی هم یک بازیگر استثنایی است و این واقعیت که او یک تنیس باز نیمه حرفه‌ای است یکی از آن شانس‌های بزرگ است. ممنون از داون مک دانیل برای نوشتن فیلمنامه زیبایی که همه ما به آن اعتقاد داریم. اگر داستان من بتواند الهام بخش مردم باشد و با آن لبخند بزند، مرد بسیار خوشبختی خواهم بود».

رومالد بولانژه نیز منصور بهرامی را یک قهرمان واقعی توصیف کرد که مقاومت و اشتیاق او الهام بخش افراد بی‌شماری بوده است و عنوان کرد که بسیار مفتخر است که سفر خارق‌العاده او را به پرده سینما می‌آورم.

فیلم «منصور» امسال در بازار جشنواره کن به خریداران بین‌المللی معرفی می‌شود.

دیگر خبرها

  • امیر جدیدی در نقش منصور بهرامی ایفای نقش می‌کند
  • برگزاری ویژه‌ برنامه‌های دهه کرامت در مساجد و حسینیه‌ها
  • امیر جدیدی بازیگر فیلم فرانسوی شد
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • حال و هوای مسجد کوفه- محراب شهادت مولا امیرالمومنین(ع)
  • تعامل بهزیستی با مساجد برای رفع مشکلات معلولان و زنان سرپرست خانوار
  • مسجد پایگاه دین وکانون تقویت اندیشه ناب فرهنگ اسلامی
  • راه‌اندازی فاز دوم کارخانه فولاد بافت مصداق«جهش تولید با مشارکت مردم» است
  • تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده
  • نهضت بازگشت به مساجد، به عنوان مهمترین پایگاه رسیدگی به مشکلات مردم